Urmeaza acest proces in 10 pasi pentru a identifica de ce site-ul a cazut in clasamentul Google de cautari organice, astfel incat sa poti rezolva problemele si sa readuci SEO pe drumul cel bun.
Este o poveste SEO de groaza – pozitiile cuvintelor cheie au cazut in Google.
Poate ca este vorba doar de o cadere de cateva pozitii sau poate este cadere masiva in Google.
In orice caz, site-ul a pierdut pozitii in clasament iar traficul a scazut.
Ce facem acum?
Fluctuatiile sunt inevitabile (la urma urmei, dupa cum ne aminteste Google, se fac actualizari in fiecare zi), dar nu este niciodata o veste buna atunci cand clasamentul tau de cautare in Google incepe sa evolueze in directia gresita.
Daca vezi ca pozitiile cuvintelor cheie au inceput sa cada in verificarile manuale in Google, sau in Google Search Console sau in softul tau de verificare a pozitiilor cuvintelor cheie – nu intra in panica.
Depanarea proactiva si atenta te poate ajuta sa salvezi clasamentul si sa misti acul in directia corecta.
Acest proces in 10 pasi te poate ajuta sa identifici sursa oricarei probleme, astfel incat sa le poti rezolva si sa restabilesti SEO.
Pasul 1: Incepe cu elementele de baza
In implementarea si monitorizarea performantei cuvintelor cheie, poate fi prea usor sa te concentrezi asupra strategiilor avansate, subestimand in acelasi timp importanta SEO on-page din fiecare pagina a site-ului tau.
De ce sa te stresezi cu privire la ancorele folosite in backlink-urilor sau la viteza de incarcare cand raspunsul la problema ta de clasare ar putea fi o solutie usoara direct pe site-ul tau?
Ce cod de status returneaza paginile tale? Returneaza un cod de stare 200?
Codurile de stare din seria 200 indica faptul ca site-ul tau poate comunica cu succes.
Codul de stare standard 200 OK indica o solicitare HTTP reusita.
Utilizati un tool gratuit, cum ar fi HTTP Status Code Checker, pentru a confirma ca site-ul tau returneaza o solicitare reusita.
Daca nu, poti depana in functie de codul de stare esuat, cum ar fi 404 (pagina nu a fost gasita) sau 410 (pagina a fost eliminata definitiv).
Poti robotii sa acceseze cu crawlere site-ul tau?
Robots.txt este un fisier text din directorul de nivel superior al serverului tau web, care instruieste robotii despre cum sa interactioneze cu site-ul tau.
In cadrul fisierului, poti seta incluziuni si excluziuni la continutul tau; de exemplu, interzicerea robotilor de la accesarea cu crawlere a unui director in care se afla panoul de administrare al site-ului sau indexarea paginilor duplicate.
Ai stabilit din greseala restrictii prea aspre, impiedicand robotii de cautare sa acceseze cu crawlere oricare dintre paginile tale principale?
Verifica din nou fisierul robots.txt folosind Instrumentrul gratuit de testare a robotilor Google – daca observi ceva gresit, incarca un fisier permisiv pe server.
Pasul 2: verifica elementele de baza SEO
Notiunile de baza SEO nu iti garanteaza pozitia pe primul loc in Google, dar iti asigura ca poti concura cu cei ce sunt in prima pagina a Google.
Este posibil ca meta title sa nu fie un factor de clasa in motorul de cautare, dar au totusi o influenta foarte mare.
Verifica daca elementele de baza precum meta title, meta description si head-urile nu va impiedica sa urcati in clasament.
Ai titlul paginii de pornire si meta etichetele optimizate si se afiseaza corect in rezultatele cautarii in Google?
Meta title la homepage-ul site-ului tau reprezinta o oportunitate masina, dar simpla, de a spune robotilor de cautare despre ce este pagina ta.
Daca este generic sau nu reuseste sa treaca corect, acesta iti poate afecta clasamentul.
Desi meta descrierile de pagini nu afecteaza direct SEO, o meta descriere relevanta si convingatoare poate imbunatati rata de click.
Poti pesonaliza meta title si meta etichetele in sectiunea <head> a codului HTML al site-ul tau. Daca site-ul tau ruleaza pe WordPress, instaleaza un plugin gratuit, cum ar fi Yoast SEO sau All in One SEO Pack, pentru a gestiona cu usurinta meta title si etichetele de pe site.
Pagina ta de pornire are o eticheta H1 optimizata?
In plus fata de informatiile pe care le furnizezi in meta title, titlul principal le permite utilizatorilor sa cunoasca scopul principal al paginii. Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care este continut intr-o eticheta H1, robotii de cautare nu il vor putea diferentia de restul continutului de pe pagina.
Verifica codul sursa al site-ului tau pentru a te asigura ca un singur H1 relevant este utilizat pe fiecare pagina.
Ati fi surprins cat de des sunt scazute clasamentele cauzate de unul sau mai multe dintre aceste elemente SEO esentiale.
Remediati problema, iar performanta cautarii in Google se va imbunatati.
Pasul 3: Verifica daca exista actualizari Google de algoritm
Acum, ca algoritmul de link Pinguin si algoritmul de calitate Panda fac parte dintr-un algoritm de baza al Google si sunt actualizate in timp real, trebuie sa fii mereu pe picioare cu privire la modul in care modificarile mici iti pot afecta clasamentul in Google.
Exista zeci de actualizari de algoritmi in fiecare zi!
Arunca o privire la site-urile de stiri SEO si urmareste persoane precum Danny Goodwin, Barry Schwartz si Gary Illyes pentru a ramane la curent cu evolutiile de ultima ora.
Un alt loc minunat pentru a obtine informatii este sa cauti pe Twitter.
Daca vezi alti webmasteri panicati, este un semn sigur ca ceva a fost ajustat in algoritmii Google.
Daca faci lucrurile in mod corect, gandeste-te la continut aprofundat, aspectul site-ului curat si intuitiv, timpii de incarcare a paginilor site-ului, nu iti face griji cu privire la fluctuatiile clasamentului datorita actualozarilor de algoritm.
O faci bine si vei fi recompensat pe termen lung.
Pasul 4: verifica Google Search Console
Oricat de opaci pot fi algoritmii, Google stie clar la ce sa se astepte de la un site web.
Urmeaza instructiunile sale si actioneaza dupa feedback-ul sau pentru o performanta imbunatatita a cautarii.
Google Search Console este un serviciu gratuit furnizat de Google care te ajuta sa monitorizezi, sa mentii si sa optimizezi vizibilitatea site-ul tau in rezultatele cautarii.
Verifica GSC pentru a vedea daca exista erori de accesare cu crawlere care interfereaza cu indexarea sau vizibilitate site-ului tau.
Vezi erori DNS, erori de server sau erori URL?
Intra la sectiunea Index Coverage report pentru a vedea daca exista probeme.
Prin Google Search Console, poti trimite un sitemap XML care sa reprezinte structura site-ului tau.
Odata incarcat, verifica daca exista o discrepanta intre numarul de adrese URL trimise si numarul de adrese URL indexate de Google.
Daca numerele nu sunt identice, este posibil ca paginile importante sa fie blocate de robotii de cautare.
Acceseaza cu crawlere site-ul tau cu un software de scanare precum Screaming Frog, care va rezolva problema.
De asemenea, poti inspecta adrese URL individuale in Search Console, care iti permite sa vezi daca paginile individuale au erori sau probleme care trebuie remediate.
In Preferintele Consolei de cautare, asigura-te ca bifezi Activati notificarile prin e-mail, astfel incat sa fii alertat rapid de orice probleme importanta, dar obisnuieste-te sa verifici regulat Google Search Console.
Pasul 5: verifica Google Analytics
Google Analytics arata daca exista o scadere a traficului sau a valorilor utilizatorilor, cum ar fi timpul petrecut pe pagina, paginile pe sesiune sau rata de respingere.
Ai facut modificari ale continutului, designului sau functionalitatii site-ului care coincid?
Daca da, inversarea modificarilor sau mersul intr-o alta directie poate ajuta traficul sa revina.
Google Analytics este o comoara de informatii despre modul in care oamenii iti gasesc site-ul, cum se comporta pe site-ul tau si ce ii face pe utilizatori sa plece inainte de finaliza o actiune.
Pentru mai multe informatii, segmenteaza-ti publicul in functie de browserele mobile si desktop, deoarece acestea au intentii si interactiuni diferite cu site-ul tau.
Pasul 6: verifica continutul
Continutul de calitate nu a fost niciodata mai important.
Continutul tau este unic, bogat si interesant? Sau este dublat, scurt si cu valoare redusa?
Acest lucru poate avea un efect major asupra clasamentelor.
Concurentii tai raspund la mai multe intrebari sau raspund mai bine la ele?
Poate fi util sa te uiti la ceea ce ar putea face concurentii mai bine decat tine si sa eviti tacticile rele care le folosesc concurentii.
Desi valoarea continutului este in mare parte subiectiva, exista cateva valori pe care le poti face referire.
De exemplu, daca utilizatorii nu stau mult timp pe o pagina sau daca parasesc site-ul fara sa faca click sau scroll mai adanc in pagina, indica faptul ca continutul paginii tale este slab.
Pe langa analiza manuala a continutului site-ului tau, Copyscape si Siteliner sunt instrumente utile pentru a verifica daca continutul paginilor tale este original.
Daca sunt semnalate probleme legate de continutul duplicat intern sau extern, le poti corecta rescriind sau sterge continutul.
Pasul 7: verifica viteza de incarcare a site-ului
Site-ul tau dureaza mai mult de 3 secunde pentru a se incarca? Daca da, esti deja in spatele concurentei.
Viteza este esentiala si un factor de clasare pe mobil.
Instrumentele gratuite, cum ar fi PageSpeed Insights de la Google, iti spune cat de rapida este pagina ta si iti ofera recomandari care poti fi actionate pentru a imbunatati timpul de incarcare.
Exista, de asemenea, raportul Core Web Vitals in Google Search Console, unde poti vedea valori precum Largest Contentful Paint si First Input Delay.
Chiar si site-urile care se incarca rapid pot fi duse la un nivel mai sus, cu optimizari precum folosirea cache-ului brawserului, reducerea codului, optimizarea imaginilor si activarea compresiei resurselor:
Pasul 8: Verifica site-ul pe mobil
Google este acum aproape in totalitate o initiativa exclusiv pentru dispozitive mobile.
A nu avea o experienta mobila buna a site-ului este inexcuzabila.
Nu fiecare element sau functie care functioneaza pe desktop are sens pentru dispozitivele mobile.
Pentru a vedea daca compatibilitatea mobila ar putea afecta clasamentul in Google, ruleaza site-ul tau prin intermediul tool-ului gratuit Mobile-Friendly Test.
Daca site-ul tau nu este considerat compatibil cu dispozitivele mobile, acest instrument iti ofera recomandari, cum ar fi eliminarea pop-up-urilor sau remedierea sau eliminarea continutului care nu poate fi redat, printre altele.
De asemenea, poti verifica Raportul de utilizare mobila in Google Search Console.
Pasul 9: verifica profilul de backlink-uri
Backlink-urile sunt instante ale unui alt site care leaga o pagina de pe site-ul tau.
Backlink-urile conteaza pentru ca dovedesc motoarelor de cautare ca site-ul tau conteaza, ca spune ceva de valoare si ca au incredere altii in site-ul tau.
Daca ai un profil de backlink-uri foarte mic, Google ar putea sa vada ca fiind mai putin fiabil decat alte site-uri cu mai multe backlink-uri.
Pe de alta parte, daca ai o multime de backlink-uri, doar cateva de pe site-uri cu autoritate si tone de backlink-uri de pe site-uri spam, te poate afecta in pozitionarea site-ului in motoarele de cautare.
Cand scazi in clasament, este intotdeauna bine sa verifici profilul de backlink-uri pentru a te asigura ca nimic nu este gresit.
Instrumente precum Ahrefs, Majestic, Moz si SEMrush iti poate arata ce backlink-uri are site-ul tau si ce anchor texte sunt utilizate in backlink-uri.
De asemenea, incearca sa ofere o idee despre cat de autoritar este un backlink-uri, pe baza propriilor valori de backlinks.
Pasul 10: verifica lista de cuvinte cheie
Daca urmaresti cuvinte cheie gresite, conteaza daca clasamentul tau scade?
De exemplu, sa presupunem ca conduci o agentie de marketing digital, dar ai incetat sa mai furnizezi servicii web design si ai eliminat pagina de servicii de pe site-ul tau.
Vei cadea in mod firesc dupa acel cuvant cheie si este in regula.
Cu toate acestea, daca incepi sa mergi in jos pentru cuvintele cheie principale care genereaza trafic si clienti potentiali, este necesara o interventie.
Cuvintele cheie potrivite ar trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:
Cel mai cautat de publicul tinta.
Cel mai realist pentru a fi clasat in prima pagina in Google.
Cel mai potrivit ca sa aduca conversii.
Cuvintele cheie directionate care au sens astazi s-ar putea sa nu fie cele care au avut cel mai mult sens atunci cand ai inceput campania, deci asigura-te ca reevaluezi periodic.
Renuntati la cuvintele cheie nearealiste sau care nu vor aduce conversii.
In schimb, monitorizeaza strategic cuvintele cheie de mare valoare pe care le poti domina prin optimizare seo on-page, cum ar fi scrierea de continut nou sau modificari de meta title, meta descriere si H1.
Concluzie
Daca site-ul tau are o scadere a clasamentului in Google, poti inversa tendinta cu optimizari mici si simple.
Uneori, o simpla optimizare poate face diferenta dintre o pagina buna si una excelenta.
Urmati acesti 10 pasi si probabil vei fi alertat cu privire la problemele pe care le poti remedia pe loc.
Fii cu ochii la pozitiile cuvintelor cheie si urmareste-le revenind in timp.