Continutul duplicat nu este considerat negativ in raport cu un site in ceea ce priveste clasamentul in cautare, afirma John Mueller de la Google.
John Mueller de la Google clarifica o conceptie gresita cu privire la continutul duplicat, spunand ca nu este un factor negativ de clasare a unui site in cautari.
A avea acelasi continut repetat pe mai multe pagini nu este un lucru care ar determina un site sa se claseze mai jos in rezultatele cautarii.
Mueller spune ca este normal ca site-urile sa aiba o anumita cantitate de continut duplicat. Algoritmii Google sunt construiti pentru a face fata acestuia.
El a atins acest subiect saptamana trecuta, dar a fost reluat saptamana aceasta la Google Search Central SEO.
Continutul duplicat este un subiect care apare in mod regulat printre oamenii de SEO si este un lucru verificat de acestia atunci cand se face un audit SEO.
Are impact asupra SEO? Daca da, in ce masura?
Unul dintre oamenii care l-au intrebat pe John Mueller despre continutul duplicat a fost Davor Bobek, ce detine un site de piese auto unde descrierile pieselor sunt repetate in mai multe locuri. El a vrut sa stie daca va exista un impact negativ in rezultatele cautarii in Google.
Vedeti raspunsul lui Mueller mai jos.
John Mueller de la Google privind continutul duplicat
Mueller clarifica neintelegerea continutului duplicat, spunand ca nu este ceva care are un scor negativ asociat.
Daca continutul intreg al unui site este duplicat pe un alt site, Google va afisa in cautari doar unul dintre site-uri. Copiile multiple ale aceleiasi pagini nu trimite semnale negative de clasare in Google.
Paginile duplicate pot umfla un site si pot consuma resurse pentru accesarea cu crawlere, dar acesta este un alt subiect care nu este discutat in acest videoclip.
Daca sectiuni de continut sunt repetate pe tot site-ul, cum ar fi continutul din header sau footer, Mueller confirma ca nu va trimite nici un semnal negativ.
“With that kind of duplicate content it’s not so much that there’s a negative score associated with it. It’s more that, if we find exactly the same information on multiple pages on the web, and someone searches specifically for that piece of information, then we’ll try to find the best matching page.
So if you have the same content on multiple pages then we won’t show all of these pages. We’ll try to pick one of them and show that. So it’s not that there’s any negative signal associated with that. In a lot of cases that’s kind of normal that you have some amount of shared content across some of the pages.”
Pentru a ilustra cat de normal poate fi continutul duplicat, Mueller continua sa dea exemple pe care oamenii le intalnesc tot timpul.
Magazinele online sunt o nisa in care continutul duplicat se repeta peste tot. Google este obisnuit ca pe mai multe magazine online se vand aceleasi produse, iar paginile produsului partajeaza probabil o cantitate mare din acelasi continut.
Google nu va interpreta semnale negative de la accesarea cu crawlere a unei descrieri a produsului care apare si pe alte pagini ale altor magazine online.
Footer-ul se califica din punct de vedere tehnic drept continut duplicat, spune Mueller, dar acesta nu este o problema.
“A really common case for example is with ecommerce. If you have a product, and someone else is selling the same product, or within a website maybe you have a footer that you share across all of your pages and sometimes that’s a pretty big footer. Technically that’s duplicate content but we can kind of deal with that. So that shouldn’t be a problem.”
Ascultati discutia completa in videoclipul de mai jos: