Ai auzit ca Google isi concentreaza atentia asupra site-urilor optimizare pentru mobil? Vezi mai jos factorii SEO de pozitionare a site-urilor pe dispozitivele mobile.

Factori tehnici

Viteza site-ului

Incearca sa mentii viteza de incarcare a site-ului sub 1.2 secunde.
Durata medie de incarcare din rezultatele din prima pagina de pe mobil este de 1.10 secunde, daca este de peste 1.17 secunde, site-ul tau nu poate urca in top 30 site-uri. Daca site-ul nu se incarca in maxim 3 secunde, utilizatorii de telefoane mobile inchid site-ul.

AMP (Accelerated mobile pages)

Foloseste AMP HTML pentru paginile site-ului tau
Datorita capacitatii lor de a incarca de 30 ori mai rapid decat paginile obisnuite, AMP-urile au un efect pozitiv nu numai asupra ranking-ului, ci si asupra ratei de click. Acestea ofera cea mai buna experienta de utilizare pe mobil.

Flash

Nu folosi tehnologia Flash in paginile site-ului tau
Majoritatea browserelor de mobil nu suporta continutul Flash si nu vei fi afisat in rezultatele Google.

Erori Tehnice

Fa un audit site-ului tau o data pe saptamana pentru a depista erorile tehnice
Daca site-ul tau are probleme tehnice, este cazul sa le repari, altfel utilizatorii vor vedea erorile, vor fi redirectionati sau vor primi erori 404.

Factori User Experience

Liste neordonate

Structureaza-ti textul din pagini. Foloseste listele neordonate(maxim 9 pe lista)
Google pare sa recompenseze site-urile mobile care au liste neordonate chiar mai mult decat site-urile desktop. 9 reprezita numarul de aur maxim pe fiecare lista pentru dispozitivele mobile.

Imagini

Foloseste pana la maxim 4 imagini pe pagina
Optimizeaza-ti imaginile pentru a reduce dimensiunea acestora cat si dimensiunea paginilor pentru a evita un timp de incarcare mai mare. In medie, o pagina din site are 4 imagini.

Aglomerare in pagina

Evitati sa ocupati prea mult spatiu in pagina
Pe un ecran mobil, continutul unui site poate fi usor obstructionat printr-un singur popup enervant. Notificarile de cookie-uri si popup-urile de verificare a varstei raman in continuare sigure.

Font-uri prea mici

Foloseste fonturi mari in paginile site-ului tau
Ar trebui sa folosesti fonturi mari (recomandam fonturi de 16 pt) pe paginile site-ului tau, cel putin in titlul paginii.

Elemente prea mici pentru touch

Nu folosi elemente prea mici sau prea apropiate unele de altele in site-ul tau
Elementele interactive nu trebuie sa fie prea mici pentru ca va fi greu de apasat pe ele cu degetul. Daca astfel de elementele sunt prea apropiate unele de altele, utilizatorii pot apasa gresit.

Link-uri interne

Nu include multe link-uri interne si prea apropiate unele de altele in pagini
Site-urile mobile tind sa aiba in jur de 75% mai putine link-uri interne decat site-urile desktop. Evitati plasarea link-urilor prea aproape unele de altele.

Factori de continut

Cuvinte cheie si fraze asemanatoare in continut

Creati texte scurte
Site-urile mobile au in mod natural texte mai scurte, deci ar fi ciudat sa aiba prea multe cuvinte cheie si fraze. Nu include prea multe cuvinte cheie in textele din pagini.

Cuvinte cheie in link-uri externe

Pastreaza anchor textele pentru tine, nu pentru concurenta
Nu-i ajuta pe concurenti sa aiba o pozitie mai buna in Google pentru cuvintele tale cheie din pagini. Amintesteti ca Google ar putea interpreta ca o legatura de iesire cu un cuvant cheie valoros, indicand o sursa mai relevanta pentru subiectul paginilor decat propriul tau site.

Numarul de cuvinte

Mentine paginile site-ului tau cu maxim 700-1000 cuvinte
Ar trebui sa creezi text astfel incat sa se incadreze in standardele mobile, nu in cele desktop. Intre 700 si 1000 cuvinte este de ajuns.

Factori aditionali

Semnale Sociale

Foloseste Facebook, Twitter, trimite newslettere
Un utilizator petrece aproximativ 30 minute pe zi numai pe Facebook. Peste 77% din tot continutul distribuit prin intermediul telefonului trece prin aplicatii de mesagerie precum Facebook Messenger sau WhatsApp, facandu-le o platforma excelente pentru atragerea vizitatorilor.

Optmizarea SEO Local

Fa Local SEO daca ai o afacere locala
Dispozitivele mobile pot fi luate oriunde cu usurinta si sunt cel mai des folosite pentru gasirea locurilor, inclusiv pentru magazine. De aceea Mobile SEO iti poate oferi afacerii tale o prezenta mai puternica in Online.