Un client ma intreaba daca o sa piarda trafic daca face trecerea la https, in conditiile in care a auzit fel si fel de povesti cum ca va disparea din Google.
I-am spus ca nu o sa piarda absolut deloc traficul daca facem unele modificari si adaptari in site.

Iata ce poti face in ceea ce priveste trecerea catre https.

Mai intai, modifica complet fisierele, link-urile si referintele catre imagini pentru a fi relative, adica fara http sau https si fara domeniu.

Exemplu modificare link:
<a href=”http://www.site.com/loginregister.php”>Conectare</a>

trebuie schimbat in:

<a href=”/loginregister.php”>Conectare</a>

Exemplu referinta css:
<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”http://www.site.com/css/style.css” />

trebuie schimbat in:

<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”/css/style.css” />

Odata ce crezi ca functioneaza corect, mergi in pagina principala a site-ului si acceseaza prin https. Asigura-te ca se afiseaza lacatul in bara de adresa, ceea ce inseamna ca pagina ta este sigura. Daca gasesti o pagina in care nu este lacatul afisat, iata un site care te poate ajuta sa identifici ce se intampla pe pagina:

https://www.whynopadlock.com/

Apoi acceseaza intregul site live (cel vechi) cu Screaming Frog SEO Spider sau un generator de sitemap xml si exporteaza un sitemap XML.

Apoi adauga o regula de redirectionare 301 in fisierul .htaccess pentru a redirectiona toate solicitarile http pe aceiasi pagina dar pe https.

Apoi muta intreg site-ul pe https.

Incarcati sitemap-ul XML pe care tocmai l-ai generat inapoi in Screaming Frog si lasal sa acceseze c crawlere adresele URL din sitemap-ul respectiv. Apoi poti accesa fila coduri de raspuns si asigurate ca toate redirecturile 301 duc catre paginile https.

Apoi inscrie din nou site-ul in Webmaster Tools pentru versiunea https a site-ului.

Creaza un nou sitemap XML actualizat pentru versiunea https a site-ului. Incarca fisierul in directorul radacina de pe server si trimite-o in Webmaster Tools in cadrul noului proiect https.

Aceastia sunt toti pasii pentru a nu pierde absolut deloc trafic catre site-ul tau daca faci trecerea catre https.

Daca ai nevoie de un consultant SEO cu experienta, trimite o cerere de oferta.