O intrebare des adresata de proprietarii de afaceri online care doresc sa-si construiasca o prezenta online si isi doresc o campanie SEO, este cat de mult ar trebui sa cheltuie pentru SEO.

Raspunsul general la aceasta intrebare si care majoritatea proprietarilor de afaceri il urasc, este “depinde”.

Desi acest raspuns este ingrozitor pentru majoritatea deoarece nu este intr-adevar un raspuns, exista un motiv pentru asta.

SEO nu este o strategie garantata pentru generarea de rezultate. La fel ca toate strategiile de marketing online, SEO este un risc si unele nise necesita investitii serioase pentru a vedea rezultatele dorite. Altele industrii nu sunt potrivite deloc pentru SEO!

Deci, inainte de a raspunde la intrebarea ta privind costul SEO, mai intai trebuie sa vezi daca este potrivit pentru afacerea ta. Am vazut proprietari de afaceri care cheltuiesc zeci de mii de euro pe luna pentru o campanie SEO si care ajung in prima pagina cu multe cuvinte cheie care nu aproape deloc volum de cautari lunare, sau cuvinte cheie care sunt pentru un alt public tinta fata de cel care ar fi avut nevoie site-ul.

De unde stii daca SEO va functiona pentru tine?

Una dintre cele mai usoare cai de a obtine rapid o idee despre cat de bine va functiona SEO pentru industria ta, este sa verifici volumul de cautare lunar pentru cuvintele cheie pe care nisa ta ar trebui sa le utilizeze.

Poti vedea cate persoane cauta cuvinte cheie specifice folosind instrumente cur ar fi KWFinder, desi acesta este un instrument platit. Daca cauti o alternativa gratuita, poti incerca Uber Suggest by Neil Patel, desi nu am o prea mare experienta cu acest instrument, am auzit ca rezultatele pot fi incorecte, mai ales in Romania.

Alternativ, pot contacta un expert SEO ca mine pentru a te ajuta sa vedeti cat de viabila este industria ta pentru SEO.

In general, volumul de cautare pe care doresti sa-l vezi depinde de cantitatea de bani pe care fiecare client o aduce afacerii tale. Daca vezi un volum de cautare de 20/luna, asta nu inseamna ca ar trebui sa astepti 20 de clienti in fiecare luna. Daca te afli in prima pozitie din Google pe acest cuvant cu volum de 20 cautari/luna, te poti astepta la 1-2 clienti/luna daca este foarte specific, dar acest lucru depinde in mare masura de pagina de destinatie, site-ul web, nisa si multe altele. Multe cuvinte cheie nu iti vor aduce nici un client, chiar daca au un volum mare de cautare.
Daca nu ai prea multa experienta in SEO, iti recomand sa apelezi la un specialist pentru a te ajuta sa stabilesti daca SEO iti poate ajuta afacerea.

Majoritatea expertilor SEO vor fi stimulati sa-ti spuna ca SEO te va ajuta doar pentru a le cumpara serviciile. Sa ai acest lucru in minte cand vorbesti cu un expert SEO si sa nu-ti fie frica sau rusine sa ceri statistici cum ar fi volumul de cautari si un research pentru cuvintele cheie potrivite afacerii tale. Chiar daca tu ai in cap o lista de cuvinte cheie, acestea pot avea un volum scazut de cautari, iar un specialist SEO te poate ajuta in gasirea cuvintelor cheie potrivite afacerii tale.

Deci, cat ar trebui sa cheltuiesti pe SEO?

Poate fi dificil de determinat pretul, deoarece depinde mult de nisa si concurenta, dar voi oferi o idee generala pentru preturi SEO in Bucuresti, deoarece acesta este piata care o cunosc cel mai bine si orasul in care activez.

Majoritatea companiilor mici din Toronto vor avea, in general, un buget SEO de 500 EURO – 1000 EURO/luna, este normal ca specialistii SEO sa coboare pretul pana la 250 EURO/luna sau poate mari pretul pana la 3000 EURO+/luna, in functie de industre, concurenta si alti factori.

SEO este o industrie bazata pe servicii, deci cu cat ai un buget mai mare, cu atat spealistul SEO angajat se va ocupa mai mult de site pentru a urca mai rapid si cat mai multe cuvinte cheie in Google.

Daca esti pe o nisa cu competitie foarte mare, cum ar fi magazinele online cu produse IT, ar trebui sa te astepti sa platesti mai mult.

Retine ca Bucurestiul este un oras mare cu cea mai mare populatie din Romania, ceea ce inseamna ca, pe majoritatea niselor, in mod implicit vei avea concurenta mare, dar si un volum mare de cautari lunare. Unele nise care nu ar putea obtine rezultate bune din SEO in orasele mici, pot obtine rezultate mult mai bune in Bucuresti datorita populatiei mari si volumului mare de cautari.

Sper ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine cat costa angajarea unui expert SEO. Daca ai intrebari sau vrei sa discuti cu un expert, nu ezita sa ma contactezi.